Tämä kurssi on jo päättynyt.

Assareille

Tämä sivu on tarkoitettu kurssin assistenttien opastukseksi, mutta on muidenkin kiinnostuneiden luettavana.

Assariaikataulu

Viikko Mitä tapahtuu?
36 aloituskokous (alustavasti: ke 8.9. loppuiltapäivä)
37 kurssi alkaa ke 15.9. ja sen jälkeen samana päivänä "harjoitusryhmillä"
38 ensimmäinen deadline, jonka jälkeen ASAP ensimmäiset palauteviestit omille tsempattaville.
39  
40  
41  
42  
43 arviointiviikosta huolimatta on harkkaryhmiä ja deadline
44  
45  
46  
47  
48 tekstipelien arvostelu ASAP ke 1.12. jälkeen.
49  
50 viimeinen deadline; sen jälkeen ei enää harjoitusryhmiä.
51- palautekoosteen läpikäyntiä

Harjoitusryhmät

Assarien tärkein tehtävä on harjoitusryhmien vetäminen. Harjoitusryhmiä järjestetään kaikkina harkkaryhmäaikataulussa mainittuina aikoina ke 15.9.2021 iltapäivästä alkaen kahdennentoista kierroksen deadlineen ke 15.12.2021 klo 12 asti.

Aikataulu

Harjoitussessiot alkavat viimeistään akateemisen vartin virallisesta tasakellonlyömästä. Aikaisemminkin saa aloittaa (varsinkin jos ryhmässä on täyttä) mutta ei ole pakko.

Taukoa ei session aikana pidetä.

Opiskelijoiden neuvominen

Assistentti ei toimi luennoivana opettajana vaan neuvonantajana.

Opiskelijat voivat tulla harjoitusryhmään tekemään haluamiaan tehtäviä omaan tahtiinsa ja kyselemään apua tarvittaessa. Jos assistentista siltä tuntuu (monet opiskelijat kyselevät samaa tms.), voi hän toki selostaa joitain asioita isompaan ääneen koko luokalle. Tyypillisesti assari kuitenkin kiertää neuvomassa opiskelijoita henkilökohtaisesti sitä mukaa, kun nämä sitä pyytävät.

A+:n tarjoamasta neuvontajonosta (ks. A+:n valikko) voi olla suurtakin apua varsinkin ruuhkaisissa ryhmissä. Kannattaa käyttää!

Opiskelijoiden kokemustaso vaihtelee, mutta moni opiskelija on lähes täysi ohjelmoinnin aloittelija. Opiskelijat saattavat tarvita neuvoja asioissa, jotka assistentista tuntuvat täysin päivänselviltä ja jotka "on selitetty jo moneen kertaan". Kärsivällisyyttä.

Kannusta opiskelijaa miettimään, missä vika on, ja anna epäsuoria vihjeitä. Älä sano "kirjoita tohon noin, ni se toimii". Älä koskaan kirjoita koodia opiskelijan puolesta.

Tunne oppikirjan luvut ja lisäsivut, jotta voit osoittaa opiskelijalle materiaalia luettavaksi tarpeen mukaan.

Keskustelufoorumit

Melkein kaikki assarit päivystävät pari tuntia viikossa Piazzassa; muutamalla on sen sijaan ylimääräinen harjoitusryhmävuoro. Aikataulu sovitaan ennen kurssin alkua. Lisätietoja on luvassa sähköpostitse.

Kurssin Telegram-kanavalla hengailu on täysin vapaaehtoista.

Tsemppausviestit

Kullekin assarille annetaan kymmenisen opiskelijaa "tsempattaviksi", ja assarit lähettävät näille omille opiskelijoilleen aina deadlinen jälkeen palautetta kurssin etenemisestä. Samalla annetaan mahdollisuuksien mukaan vapaamuotoista palautetta myös opiskelijan ohjelmista (esim. ohjelmointityylistä).

Näiden viestien pääasiallinen kohderyhmä on SCI-koulun opiskelijat, jotka ovat ohjelmoinnissa aloittelijoita.

Varaa tähän tunti tai reilu tunti viikoittain, mieluiten keskiviikkoiltapäivällä tai -illalla tai torstaina.

Tsemppausjärjestelyistä sovitaan tarkemmin aloituskokouksessa ja mailitse.

Luottamukselliset tiedot

Assistentit näkevät A+:ssa opiskelijoiden palauteviestejä, tehtäväpalautuksia ja tuloksia. Muista, että nämä ovat luottamuksellisia!

Manuaalinen tehtävien arvostelu

Kurssilla on kaksi tehtävää, joita A+ ei arvostele (luvuissa 10.1 ja 12.2). Pääassarit järjestävät luvun 12.2 robottikilpailutehtävän arvioinnin, mutta luvun 10.1 tekstipeleihin tarvitsemme kaikkien assarien panosta kierroksen 10 jälkeisellä viikolla. Tarkastuksen yksityiskohdista sovitaan erikseen mailitse.

Poissaolot

Jos sinulle tulee pakottava syy olla poissa harjoitusryhmästä, koeta hankkia itsellesi joku muu assari sijaiseksi. Voit esimerkiksi kysyä etukäteen henkilökunnan sähköpostilistalla, suostuisiko joku vaihtamaan vuoroja päittäin.

Jos tuo ei onnistu, järjestä luokkaan harjoitusryhmän peruuntumisesta kertova lappu. Ilmoita tällöin asiasta pääassareille ja mielellään myös Piazzassa.

Harjoitusryhmän tyhjilleen jättäminen ilmoituksetta ei ole hyväksyttävää (paitsi tietysti aidoissa hätätilanteissa).

Toimi vastaavasti myös Piazza-päivystysten osalta.

Jos poissaolo vaikuttaa muihin tehtäviin, ilmoita asiasta pääassareille ensi tilassa.

Työnantaja

Assistenttien työnantaja on Tietotekniikan laitos. Kurssista vastaavat opettajat kuuluvat Learning + Technology -tutkimusryhmään.

Tekijät

Tämän oppimateriaalin kehitystyössä on käytetty apuna tuhansilta opiskelijoilta kerättyä palautetta. Kiitos!

Materiaalin luvut tehtävineen ja viikkokoosteineen on laatinut Juha Sorva.

Liitesivut (sanasto, Scala-kooste, usein kysytyt kysymykset jne.) on kirjoittanut Juha Sorva sikäli kuin sivulla ei ole toisin mainittu.

Tehtävien automaattisen arvioinnin ovat toteuttaneet: (aakkosjärjestyksessä) Riku Autio, Nikolas Drosdek, Joonatan Honkamaa, Jaakko Kantojärvi, Niklas Kröger, Teemu Lehtinen, Strasdosky Otewa, Timi Seppälä, Teemu Sirkiä ja Aleksi Vartiainen.

Lukujen alkuja koristavat kuvat ja muut vastaavat kuvituskuvat on piirtänyt Christina Lassheikki.

Yksityiskohtaiset animaatiot Scala-ohjelmien suorituksen vaiheista suunnittelivat Juha Sorva ja Teemu Sirkiä. Teemu Sirkiä ja Riku Autio toteuttivat ne apunaan Teemun aiemmin rakentamat työkalut Jsvee- ja Kelmu.

Muut diagrammit ja materiaaliin upotetut vuorovaikutteiset esitykset laati Juha Sorva.

O1Library-ohjelmakirjaston ovat kehittäneet Aleksi Lukkarinen ja Juha Sorva. Useat sen keskeisistä osista tukeutuvat Aleksin SMCL-kirjastoon.

Tapa, jolla käytämme O1Libraryn työkaluja (kuten Pic) yksinkertaiseen graafiseen ohjelmointiin, on saanut vaikutteita tekijöiden Flatt, Felleisen, Findler ja Krishnamurthi oppikirjasta How to Design Programs sekä Stephen Blochin oppikirjasta Picturing Programs.

Oppimisalusta A+ luotiin alun perin Aallon LeTech-tutkimusryhmässä pitkälti opiskelijavoimin. Nykyään tätä avoimen lähdekoodin projektia kehittää Tietotekniikan laitoksen opetusteknologiatiimi ja tarjoaa palveluna laitoksen IT-tuki. Pääkehittäjänä on tällä hetkellä Markku Riekkinen, jonka lisäksi A+:aa ovat kehittäneet kymmenet Aallon opiskelijat ja muut.

A+ Courses -lisäosa, joka tukee A+:aa ja O1-kurssia IntelliJ-ohjelmointiympäristössä, on toinen avoin projekti. Sen ovat luoneet Nikolai Denissov, Olli Kiljunen, Nikolas Drosdek, Styliani Tsovou, Jaakko Närhi ja Paweł Stróżański yhteistyössä Juha Sorvan, Otto Seppälän, Arto Hellaksen ja muiden kanssa.

Kurssin tämänhetkinen henkilökunta löytyy luvusta 1.1.

Joidenkin lukujen lopuissa on lukukohtaisia lisäyksiä tähän tekijäluetteloon.

a drop of ink
Palautusta lähetetään...