Tämä kurssi on jo päättynyt.

Eclipsen ja Scala IDE:n asennus

Kuten kurssimateriaalin luku 1.2 kertoo, kurssin virallisesti tukema ohjeympäristö on Aalto IT:n tarjoama Linux-ympäristö ja sinne asennettu Eclipse-sovelluskehitin Scala IDE -lisäosineen.

Jos haluat ohjelmoida esimerkiksi omalla kotikoneellasi, sinun täytyy itse asentaa Eclipse ja Scala IDE -lisäosa. Nämä työkalut ovat asennettavissa Windows-, macOS- ja Linux-ympäristöihin. Vanhat käyttöjärjestelmäversiot saattavat kuitenkin aiheuttaa ongelmia.

Versioilla on väliä

Keskeisin vaatimus on, että asentamasti työkalut toimivat Scala-kielen versiolla 2.12.6. Virallisesti käytämme Eclipsen versiota 4.7 Oxygen ja Scala IDE:n versiota 4.7. Lisäksi tarvitsemasi Java-ympäristön (JDK) suositeltu versio on 8.

Saat käyttöösi tarvitut versiot noudattamalla alle annettuja ohjeita. Sivun lopusta löytyy ohjeita joihinkin poikkeustilanteisiin.

Vaihe 1/4: Asenna Java

Kuvakaappauksia Java-asennuksesta. (Kuvat ovat Java 7:sta, mutta tarvitsemasi version 8 asennus on käytännössä identtinen.)

../_images/tools/install/jdk01.png

Jos työskentelet Windows- tai macOS -ympäristössä:

  1. Lataa oheisen linkin kautta Javan SE Development Kit 8 eli JDK. Valitse 64-bittinen versio (x64).
    • (Käyttöjärjestelmäsi tulee olle nykyaikaisesti 64-bittinen, ei 32-bittinen. Esimerkiksi Windowsissa 32/64-bittisyys selviää sivulta Control Panel ‣ System eli Ohjauspaneeli ‣ Järjestelmä.)
  2. Suorita suorittamalla noudettu asennustiedosto ja hyväksymällä muutama asennuksen esittämä kysymys.

Ubuntussa (Debian Linux) suosittelemme asentamaan Oracle-yhtiön Javan, jota ei löydy Ubuntun omasta pakettivalikoimasta. Sen asentaminen on kuitenkin varsin yksinkertaista. Suorita komentorivi-ikkunassa (Terminal) seuraavat käskyt:

  • sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java
  • sudo apt-get update
  • sudo apt-get install oracle-java8-installer
  • sudo apt-get install oracle-java8-set-default

Voit sitten tarkistaa komennolla java -version, että Java on asentunut oikein.

Vaihe 2/4: Eclipse + Scala IDE

Nouda aluksi Eclipsen Scala IDE -versio 4.7 omalle käyttöjärjestelmällesi.

Itse asennus tapahtuu yksinkertaisesti purkamalla noutamasi pakkaus johonkin valitsemaasi kansioon:

  1. Paketin pitäisi aueta kaikissa järjestelmissä napauttamalla sitä hiirellä.
  2. Mitään asennusohjelmaa ei varsinaisesti ole, joten paketin sisältö (eclipse-niminen kansio) vain raahataan haluamaasi paikkaan. Esimerkiksi Macillä voit raahata eclipse-kansion vaikkapa sovelluskansion Applications alle.

Vaihe 3/4: Käynnistä Eclipse

Käynnistä Eclipse Windowsissa tiedostosta eclipse.exe, muissa käyttöjärjestelmissä vastaavasta tiedostosta. Valitse jokin workspace-kansio, johon haluat kurssilla käsittelemäsi ohjelmat.

Vaihe 4/4: Asetuksia

Kun ohjelmoit Eclipsessä tällä kurssilla, on erittäin suositeltavaa ottaa käyttöön kurssin asetustiedosto o1_2018.epf. Se sisältää asetuksia, jotka sopivat kurssille ja helpottavat Eclipsen käyttöä muutenkin. Saat asetukset käyttöön näin:

  1. Nouda asetustiedosto o1_2018.epf ja tallenna se työpöydälle tai johonkin muuhun kansioon.
  2. Valitse Eclipsessä File ‣ Import... ‣ General ‣ Preferences ja paina Next.
  3. Valitse kohtaan From preference file tallentamasi tiedosto o1_2018.epf.
  4. Varmista, että valittuna on Import all.
  5. Paina Finish-nappia.

Lopuksi voit vielä kätevöittää Eclipsen myöhempää käyttöä kiinnittämällä Eclipsen käyttöjärjestelmäsi tehtäväpalkkiin, jolloin se on jatkossa aina käynnistettävissä suoraan tehtäväpalkista:

  • Windowsissa napsauta Eclipsen kuvaketta tehtäväpalkissa hiiren kakkospainikkeella ja valitse Kiinnitä tämä ohjelma tehtäväpalkkiin tai Pin this program to taskbar.
  • macOS-ympäristössä voit kiinnittää Eclipsen Dockiin samantapaisesti. Myös Ubuntussa on vastaava toiminnallisuus.

Poikkeuksia ja ongelmatilanteita

"Eclipsen käynnistyminen Windowsissa päättyy pitkään virheilmoitukseen."

Todennäköisin syy tähän on, että olet asentanut 64-bittisen version Scala IDE:stä vaikka Java on 32-bittinen tai päinvastoin. Käytä tuoretta 64-bittistä käyttöjärjestelmää ja 64-bittisiä versioita kaikista mainituista työkaluista.

"Asensin oikean Java-version, mutta Eclipse-asennus ei silti toimi Macillani."

Mikäli käytät jotakin selvästi vanhaa käyttöjärjestelmäversiota, on syytä harkita sen päivitystä uuteen. Javan versio 8 vaatii vähintään macOS-version 10.8.3 (Mountain Lion).

Palaute

Tekijät

Tämän oppimateriaalin kehitystyössä on käytetty apuna tuhansilta opiskelijoilta kerättyä palautetta. Kiitos!

Kierrokset 1–13 ja niihin liittyvät tehtävät ja viikkokoosteet on laatinut Juha Sorva.

Kierrokset 14–20 on laatinut Otto Seppälä. Ne eivät ole julki syksyllä, mutta julkaistaan ennen kuin määräajat lähestyvät.

Liitesivut (sanasto, Scala-kooste, usein kysytyt kysymykset jne.) on kirjoittanut Juha Sorva sikäli kuin sivulla ei ole toisin mainittu.

Tehtävien automaattisen arvioinnin ovat toteuttaneet Riku Autio, Jaakko Kantojärvi, Teemu Lehtinen, Timi Seppälä, Teemu Sirkiä ja Aleksi Vartiainen.

Lukujen alkuja koristavat kuvat ja muut vastaavat kuvituskuvat on piirtänyt Christina Lassheikki.

Yksityiskohtaiset animaatiot Scala-ohjelmien suorituksen vaiheista ovat suunnitelleet Juha Sorva ja Teemu Sirkiä. Niiden teknisen toteutuksen ovat tehneet Teemu Sirkiä ja Riku Autio käyttäen Teemun toteuttamia Jsvee- ja Kelmu-työkaluja.

Muut diagrammit ja materiaaliin upotetut vuorovaikutteiset esitykset on laatinut Juha Sorva.

O1Library-ohjelmakirjaston ovat kehittäneet Aleksi Lukkarinen ja Juha Sorva. Useat sen keskeisistä osista tukeutuvat Aleksin SMCL-kirjastoon.

Opetustapa, jossa käytämme O1Libraryn työkaluja (kuten Pic) yksinkertaiseen graafiseen ohjelmointiin on saanut vaikutteita tekijöiden Flatt, Felleisen, Findler ja Krishnamurthi oppikirjasta How to Design Programs sekä Stephen Blochin oppikirjasta Picturing Programs.

Oppimisalusta A+ on luotu Aallon LeTech-tutkimusryhmässä pitkälti opiskelijavoimin. Pääkehittäjänä toimii tällä hetkellä Jaakko Kantojärvi, jonka lisäksi järjestelmää kehittävät useat tietotekniikan ja informaatioverkostojen opiskelijat.

Kurssin tämänhetkinen henkilökunta on kerrottu luvussa 1.1.

Lisäkiitokset tähän lukuun

Tämän ohjesivun kirjoittivat Otto Seppälä ja Teemu Sirkiä. Sitä on sittemmin muokannut Juha Sorva.

../_images/imho15.png
Palautusta lähetetään...