Tämä kurssi on jo päättynyt.

Kurssin viimeisimmän version löydät täältä: O1: 2024

Assareille

Tämä sivu on tarkoitettu kurssin assistenttien opastukseksi, mutta on muidenkin kiinnostuneiden luettavana.

Assariaikataulu

Viikko Mitä tapahtuu?
36 aloituskokous (alustavasti: ke 04.09. loppuiltapäivä)
37 kurssi alkaa ke 11.09. luennolla ja sen jälkeen samana päivänä harjoitusryhmillä
38 ensimmäinen deadline ke 18.09. keskipäivällä, jonka jälkeen ASAP ensimmäiset palauteviestit omille tsempattaville.
39  
40  
41  
42  
43 arviointiviikosta huolimatta on harkkaryhmiä ja deadline
44  
45  
46  
47  
48 tekstipelien arvostelu ASAP ke 27.11. jälkeen.
49  
50 viimeinen deadline ke 11.12. keskipäivällä; sen jälkeen ei enää harjoitusryhmiä.
51- palautekoosteen läpikäyntiä

Harjoitusryhmät

Assarien tärkein tehtävä on harjoitusryhmien vetäminen. Harjoitusryhmiä järjestetään kaikkina harkkaryhmäaikataulussa mainittuina aikoina ke 11.09.2019 klo 17 alkaen kahdennentoista kierroksen deadlineen ke 11.12.2019 klo 12 asti.

Ensimmäiset harjoitusryhmäsessiot

Ensimmäisellä harjoituskerralla opiskelijat tutustutetaan kurssin harjoitustehtävien tekemiseen ja palauttamiseen. Opetuskerran aluksi voit käydä läpi seuraavat asiat.

  • Esittele itsesi.
  • Muistuta kurssin keskustelufoorumista (Piazzassa) ensisijaisena sähköisenä neuvontakanavana ja Telegram-ryhmästä (ohjelmointi1).
  • Selitä tehtävien luonne ja harjoitusryhmien toiminta: tehtävät tehdään suurelta osin omin päin; ryhmät eivät ole pakollisia; saa käydä vapaasti.
  • Muistuta, että parityö on sallittua ja suositeltavaa.

Opiskelijoita voi kehottaa käynnistämään selaimen ja hakemaan esiin kurssin oppimateriaalin, elleivät ole sitä jo tehneet.

Olisi toivottavaa, että ensimmäisessä harjoitustilaisuudessaan kaikki pääsisivät riittävästi alkuun, että kykenevät etenemään kierroksen parissa itsenäisesti.

Aikataulu

Harjoitussessiot alkavat viimeistään akateemisen vartin virallisesta tasakellonlyömästä. Aikaisemminkin saa aloittaa (varsinkin jos ryhmässä on täyttä) mutta ei ole pakko.

Taukoa ei session aikana pidetä.

Opiskelijoiden neuvominen

Assistentti ei toimi luennoivana opettajana vaan neuvonantajana.

Opiskelijat voivat tulla harjoitusryhmään tekemään haluamiaan tehtäviä omaan tahtiinsa ja kyselemään tarvittaessa apua. Jos assistentista siltä tuntuu (monet opiskelijat kyselevät samaa tms.), voi hän toki selostaa joitain asioita isompaan ääneen koko luokalle. Tyypillisesti assari kuitenkin kiertää neuvomassa opiskelijoita henkilökohtaisesti sitä mukaa, kun nämä sitä pyytävät.

A+:n tarjoamasta neuvontajonosta (ks. A+:n valikko) voi olla suurtakin apua erityisesti ruuhkaisissa ryhmissä. Kannattaa käyttää!

Opiskelijoiden kokemustaso on hyvin vaihteleva, mutta moni opiskelija on lähes täysi ohjelmoinnin aloittelija. Opiskelijat saattavat tarvita neuvoja asioissa, jotka assistentista tuntuvat täysin päivänselviltä ja jotka "on selitetty jo moneen kertaan". Kärsivällisyyttä.

Kannusta opiskelijaa miettimään, missä vika on, ja anna epäsuoria vihjeitä. Älä sano "kirjoita tohon noin, ni se toimii". Älä koskaan kirjoita koodia opiskelijan puolesta.

Tunne oppikirjan luvut ja lisäsivut, jotta voit osoittaa opiskelijalle materiaalia luettavaksi tarpeen mukaan.

Muiden kurssien opiskelijoista

Huomattava osa kurssin opiskelijoista suorittaa samanaikaisesti kurssia Ohjelmointistudio 1, ja O1:nkin harjoitusryhmissä varmasti tulee vastaan opiskelijoita, jotka tekevät tuonkin kurssin tehtäviä. Ohjelmointi 1 -kurssin ryhmissä kuitenkin etusijalle on asetettava Ohjelmointi 1 kurssin tehtäviä tekevät opiskelijat.

Auta ihmeessä muidenkin kurssien tehtävissä, jos pystyt, haluat ja kerkiät — mutta vain jos ei ole muuta tekemistä!

Keskustelufoorumit

Kullakin assarilla on viikoittainen päivystysvuoro Piazzassa. Aikataulu sovitaan ennen kurssin alkua. Lisätietoja on luvassa sähköpostitse.

Kurssin Telegram-kanavalla hengailu on täysin vapaaehtoista.

Tsemppausviestit

Kullekin assarille annetaan kymmenisen opiskelijaa "tsempattaviksi", ja assarit lähettävät näille omille opiskelijoilleen aina deadlinen jälkeen palautetta kurssin etenemisestä. Samalla annetaan mahdollisuuksien mukaan vapaamuotoista palautetta myös opiskelijan ohjelmista (esim. ohjelmointityylin osalta).

Näiden viestien pääasiallinen kohderyhmä on SCI-koulun opiskelijat, jotka ovat ohjelmoinnissa aloittelijoita.

Tähän kannattaa varata tunti tai reilu tunti viikoittain, mieluiten keskiviikkoiltapäivällä tai -illalla tai torstaina.

Tsemppausjärjestelyistä sovitaan tarkemmin aloituskokouksessa ja mailitse.

Manuaalinen tehtävien arvostelu

Kurssilla on kaksi tehtävää, joita A+ ei arvostele (luvuissa 10.1 ja 12.2). Pääassarit järjestävät luvun 12.2 robottikilpailutehtävän arvioinnin, mutta luvun 10.1 tekstipeleihin tarvitsemme kaikkien assarien panosta kierroksen 10 jälkeisellä viikolla. Tarkastuksen yksityiskohdista sovitaan erikseen mailitse.

Poissaolot

Jos sinulle tulee pakottava syy olla poissa harjoitusryhmästä, koeta hankkia itsellesi joku muu assari sijaiseksi. Voit esimerkiksi kysyä etukäteen henkilökunnan sähköpostilistalla, suostuisiko joku vaihtamaan vuoroja päittäin.

Mikäli tämä ei onnistu, järjestä luokkaan harjoitusryhmän peruuntumisesta kertova lappu. Ilmoita tällöin asiasta pääassareille ja mielellään myös Piazzassa.

Harjoitusryhmän tyhjilleen jättäminen ilmoituksetta ei ole hyväksyttävää (paitsi tietysti aidoissa hätätilanteissa).

Toimi vastaavasti myös Piazza-päivystysten osalta.

Jos poissaolo vaikuttaa muihin tehtäviin, ilmoita asiasta pääassareille ensi tilassa.

Työnantaja

Assistenttien työnantaja on Tietotekniikan laitos. Kurssista vastaavat opettajat kuuluvat Learning + Technology -tutkimusryhmään.

Tekijät

Tämän oppimateriaalin kehitystyössä on käytetty apuna tuhansilta opiskelijoilta kerättyä palautetta. Kiitos!

Kierrokset 1–13 ja niihin liittyvät tehtävät ja viikkokoosteet on laatinut Juha Sorva.

Kierrokset 14–20 on laatinut Otto Seppälä. Ne eivät ole julki syksyllä, mutta julkaistaan ennen kuin määräajat lähestyvät.

Liitesivut (sanasto, Scala-kooste, usein kysytyt kysymykset jne.) on kirjoittanut Juha Sorva sikäli kuin sivulla ei ole toisin mainittu.

Tehtävien automaattisen arvioinnin ovat toteuttaneet: (aakkosjärjestyksessä) Riku Autio, Nikolas Drosdek, Joonatan Honkamaa, Jaakko Kantojärvi, Niklas Kröger, Teemu Lehtinen, Strasdosky Otewa, Timi Seppälä, Teemu Sirkiä ja Aleksi Vartiainen.

Lukujen alkuja koristavat kuvat ja muut vastaavat kuvituskuvat on piirtänyt Christina Lassheikki.

Yksityiskohtaiset animaatiot Scala-ohjelmien suorituksen vaiheista ovat suunnitelleet Juha Sorva ja Teemu Sirkiä. Niiden teknisen toteutuksen ovat tehneet Teemu Sirkiä ja Riku Autio käyttäen Teemun toteuttamia Jsvee- ja Kelmu-työkaluja.

Muut diagrammit ja materiaaliin upotetut vuorovaikutteiset esitykset on laatinut Juha Sorva.

O1Library-ohjelmakirjaston ovat kehittäneet Aleksi Lukkarinen ja Juha Sorva. Useat sen keskeisistä osista tukeutuvat Aleksin SMCL-kirjastoon.

Opetustapa, jossa käytämme O1Libraryn työkaluja (kuten Pic) yksinkertaiseen graafiseen ohjelmointiin on saanut vaikutteita tekijöiden Flatt, Felleisen, Findler ja Krishnamurthi oppikirjasta How to Design Programs sekä Stephen Blochin oppikirjasta Picturing Programs.

Oppimisalusta A+ on luotu Aallon LeTech-tutkimusryhmässä pitkälti opiskelijavoimin. Pääkehittäjänä toimii tällä hetkellä Jaakko Kantojärvi, jonka lisäksi järjestelmää kehittävät useat tietotekniikan ja informaatioverkostojen opiskelijat.

Kurssin tämänhetkinen henkilökunta on kerrottu luvussa 1.1.

Joidenkin lukujen lopuissa on lukukohtaisia lisäyksiä tähän tekijäluetteloon.

a drop of ink
Palautusta lähetetään...