Kurssin viimeisimmän version löydät täältä: Tietokone työvälineenä: Data - Kevät 2025
- CS-A0100
- 1. Ensikosketus Linuxiin
- 1.1 Ensikosketus Linuxiin — johdanto
Ensikosketus Linuxiin — johdanto¶
Istahda mukavasti jonkin Linux-koneen ääreen ja avaa pääteohjelma (terminaali, "terminal"). Tässä muutama vaihtoehto alkuunpääsemiseksi:
Vaihtoehto 1: Oikea Linux-kone
Helpointa on ottaa eteen oikea fyysinen tietokone, jossa on Ubuntu Linux -käyttöjärjestelmä.
Etsi siis jokin Aallon Linux-tietokoneluokka, esimerkiksi Tietotekniikan talon luokka T7 tai T8 tai Kandidaattikeskuksen luokka Y342a, Y427a tai Y429c-d. Etsi vapaa kone ja kirjaudu sisään normaalisti omalla Aallon käyttäjätunnuksella ja salasanalla.
Edessäsi pitäisi olla Gnome-työpöytä. Avaa ohjelma nimeltä "Terminal". Löydät ohjelmien listauksen alavasemmalla olevasta painikkeesta, jossa on symboli "⋮⋮⋮" — voit joko selailla listaa tai etsiä ohjelman nimellä.
Vaihtoehto 2: WSL omassa Windows-koneessa
Jos sinulla on itselläsi Windows-kone, voit asentaa siihen Microsoftin tarjoaman WSL-laajennuksen (Windows Subsystem for Linux). Tämä on Windows-koneesi sisällä pyörivä virtuaalinen Linux-kone. Seuraa WSL:n asennusohjeita:
Avaa ensin Windowsin oma pääteohjelma (saattaa kulkea esimerkiksi nimellä "Terminal", "Command Prompt" tai "PowerShell") ja aja siellä komento
wdi --install
ja seuraa tämän ohjeita.Kun kaikki on valmista, sulje Windowsin oma pääteohjelma (et tarvitse sitä enää tässä moduulissa).
Etsi Windowsin ohjelmavalikosta ohjelma nimeltä "Ubuntu".
Vaihtoehto 3: VDI-etäkäyttöpalvelin
Jos mikään muu ei onnistu, voit yrittää myös Ubuntu Linux -virtuaalikoneen etäkäyttöä web-selaimella: Mene web-selaimella osoitteeseen vdi.aalto.fi ja kirjaudu sisään Aalto-tunnuksellasi. Valitse tarvittaessa "VMware Horizon HTML Access", jos haluat nimenomaan käyttää palvelua web-selaimessa. Saat valikon, jossa listattu erilaisia käyttöjärjestelmiä, valitse tuorein tarjolla oleva Ubuntu Linux (tällä hetkellä Ubuntu 22.04). Saat web-selaimen sisällä näkyviin Gnome-työpöydän. Avaa ohjelma nimeltä "Terminal". Löydät ohjelmien listauksen alavasemmalla olevasta painikkeesta, jossa on symboli "⋮⋮⋮" — voit joko selailla listaa tai etsiä ohjelman nimellä.
Vaihtoehto 4: Edistyneemmille
Tietenkin voit myös käyttää omaa Linux-konettasi, jos sinulla sellainen jo on!
Ja jos sinulla on jo kokemusta Linuxin ja SSH:n käytöstä, voit myös käyttää Aallon yleiskäyttöisiä Linux-koneita SSH:n yli. Mutta ei huolta, emme oleta, että SSH olisi tuttu, palaamme siihen vielä!
Komentokehote¶
Jos seurasit ylläolevia ohjeita oikein, edessäsi on nyt jonkinlainen pääteohjelma (terminal). Pääteohjelmassa näkyy Linuxin komentotulkin (shell) komentokehote (command prompt), ja sen perässä näkyy kursori. Ruudulla saattaa näkyä esimerkiksi jotain tämän kaltaista:
käyttäjätunnus@kone:~$ _
Komentokehotteen ulkonäkö on täysin räätälöitävissä, joten ei kannata ihmetellä, jos se näyttää jollain koneella kovin erilaiselta. Oleellista, että sinulla on ikkuna, jossa näkyy kursori ja johon voi kirjoittaa komentoja. Yritä kirjoittaa muutama merkki testiksi ja pyyhi pois backspacella.
Suurenna pääteohjelman ikkuna reilun kokoiseksi (tarvitset paljon tilaa) ja säädä tarvittaessa fonttikoko sellaiseksi, että tekstiä on mukava lukea. Varmista, että kaikki tärkeimmät erikoismerkit kuten äöå
ja ()[]{}\|"'$@
toimivat ja löydät ne näppäimistöltä! Linux-koneissa näppäimistöasettelu on yleensä samanlainen kuin Windows-koneissa, mutta eroaa siitä, mihin Mac-käyttäjät ovat tottuneet.
Jatketaanpa…