Overleaf

Overleaf on web-pohjainen käyttöliittymä LaTeX-dokumenttien kirjoittamiseen. Kaikki Aallon opiskelijat voivat käyttää ilmaiseksi Overleafin Professional-versiota.

Overleafin peruskäyttö

Kokeillaan! Käy kirjautumassa Overleaf-palveluun, ja valitse New Project / Blank Project ja anna projektin nimeksi "Lapio". Saat eteesi web-pohjaisen editorin, jossa vasemmalla puolella näkyy LaTeX-lähdekoodi (tiedosto main.tex) ja oikealla puolella tästä käännetty dokumentti.

Poista kaikki koodi, jota Overleaf oli valmiiksi täyttänyt lähdetiedostoon. Kopioi lähdekoodin paikalle meidän lyhyt testidokumenttimme:

\documentclass{article}
\begin{document}
Testi
\end{document}

Paina Recompile-painiketta, ja oikealla puolella pitäisi saman tien näkyä käännetty versio: yksisivuinen dokumentti, jonka yläreunassa lukee "Testi" ja alareunassa on sivunumero 1.

Recompile-painikkeen vierestä löytyy myös painike, jonka avulla voit ladata PDF-dokumentin omalle koneellesi. Kokeile!

Virheisiin reagointi

Kokeile, miten Overleaf reagoi lähdekoodissa oleviin virheisiin!

Jätä dokumentista pois \end{document} ja yritä kääntää Overleafin avulla. Mitä tapahtuu?

Palaa alkuperäiseen version. Jätä sitten dokumentista pois \begin{document} ja yritä kääntää Overleafin avulla. Mitä tapahtuu?

Palaa alkuperäiseen version. Jätä sitten dokumentista pois \documentclass{article} ja yritä kääntää Overleafin avulla. Mitä tapahtuu?

Overleaf on monesti kätevä väline, mutta edelliset esimerkit näyttävät, että myöskään Overleaf ei ole suojassa LaTeXin historialliselta painolastilta.

Nyt, kun LaTeXin peruskäyttö on tuttua sekä komentoriviltä että Overleafin avulla, voit valita itse, kumpaa tapaa käytät seuraavien harjoitusten tekemiseen, ellemme erikseen pyydä ajamaan LaTeX-komentoja komentoriviltä.

Git-integraatio

Jos Git-versionhallintajärjestelmä on jo tuttu, on hyvä huomata, että Overleaf-projektia voi käsitellä myös Gitin kautta; se toimii ikään kuin Git-repositorio. Webissä tehdyt muutokset näkyvät Gitin puolella automaattisesti ja päinvastoin.

Jos Git ei ole vielä tuttu, voit huoletta ohittaa tämän kohdan ja palata siihen myöhemmin!

Mutta jos Git on jo tuttu väline, kokeile seuraavaa:

  1. Käy luomassa Overleafin käyttäjäasetuksissa kohdassa Integrations / Project Synchronisation / Git Integration / Git authentication tokens uusi Git-autentikaatioavain. Laita tuo avain hetkeksi talteen.

  2. Palaa sitten Overleafissa Lapio-projektiin. Avaa ylävasemmalta Menu ja valitse sieltä kohta Sync / Git. Saat tarjolle git clone-komennon. Kopioi tämä komento.

  3. Siirry haluamaasi hakemistoon ja anna em. komento; loppuun kannattaa antaa jokin järkevä ihmisluettava hakemistonimi, tyyliin: git clone https://git@git.overleaf.com/0123456789abcdef01234567 lapio (tässä kaikki paitsi lapio oli jo valmiiksi leikepöydällä).

  4. Jos Git kysy käyttäjätunnusta, anna git, ja kun Git kysyy salasanaa, anna edellä luotu autentikaatioavain. (Overleafin dokumentaatiossa kerrotaan tästä kaikesta lisää.)

Jos kaikki menee hyvin, sinulla on alihakemistossa lapio nyt Git-repositorio, jossa on sama lähdekoodi kuin Overleafissa. Ja jos kaikki menee hyvin, Git myös muistaa automaattisesti käyttäjätunnuksen ja salasanan tulevaisuutta varten. Voit kokeilla editoida tiedostoa Overleafissa ja katsoa, miten muutokset näkyvät Git-repositoriossa, kun sanot git pull. Ja vastaavasti voit tehdä muutoksia paikallisesti, ja normaaliin tapaan komennoilla git add, git commit ja git push viedä muutokset Git-palvelimelle, jolloin ne näkyvät saman tien Overleafin web-käyttöliittymässä. Kannattaa tutkia git log -komennolla, miten Overleafissa tehdyt muutokset näkyvät Gitin puolella. Kokeile myös tilannetta, jossa yrität tehdä muutoksia sekä web-käyttöliittymässä että Gitissä ristiin.

Git-integraatio on Overleafin kaupallinen ominaisuus, mutta Aalto-käyttäjille se on tarjolla automaattisesti. Git-integraatio auttaa muun muassa näissä tilanteissa:

  • Haluat työstää dokumenttia paikallisesti kunnollisella editorilla web-käyttöliittymän sijaan.

  • Haluat työstää dokumenttia ilman verkkoyhteyttä.

  • Haluat projektista itsellesi helposti ajantasaisen varmuuskopion.

Viimeinen kohta on erityisen hyvä pitää mielessä. Tärkeitä dokumentteja ei missään nimessä kannata jättää yhden verkkopalvelun varaan, vaan niistä on syytä tehdä itselle varmuuskopiot.

Palautusta lähetetään...