- CS-A0100
- 1. Tietoa tietokoneessa
- 1.1 Tavut ja bitit
Tavut ja bitit¶
Tietokoneessa kaikki tieto esitetään bitteinä. Yksi bitti esittää kaksi eri vaihtoehtoa: esimerkiksi 1 tai 0, kyllä tai ei, tosi tai epätosi, valkoinen tai musta. Tietokoneen sisällä tätä vastaa esimerkiksi se, että jossain komponentissa on sähkövaraus tai ei ole sähkövarausta; jossain johtimessa kulkee tai ei kulje sähkösignaalia.
Biteistä muodostetaan tavuja. Yksi tavu on 8 bittiä. Luvussa 8 ei sinällään ole mitään erityisen syvällistä merkitystä, historian saatossa on ollut kaikenlaisia tietokoneita, joissa bitteja on ryhmitelty eri tavoilla, mutta vähitellen on päädytty siihen, että 8 on sopiva luku. Se on mukavan pyöreä luku tietokoneille (kakkosen potenssi), ja käytännöllinen moniin tarkoituksiin.
Kun yhdellä bitillä voi esittää 2 vaihtoehtoa, yhdellä tavulla eli 8 bitillä voi siis esittää 28 = 256 vaihtoehtoa. Tavu voi esimerkiksi kuvata kokonaislukua välillä 0…255 tai kokonaislukua välillä −128…127. Yhden tavun avulla voi kuvassa esittää 256 eri harmaasävyä mustan ja valkoisen välillä. Ja tekstissä yhden tavun avulla voi kuvata 256 mahdollista merkkiä.
Pieni kokeilu¶
Kokeillaan hiukan! Ota jokin Linux-kone, johon sinulla on pääsy, esimerkiksi joku Aalto-yliopiston Linux-luokista löytyvä kone. Voit myös seurata tätä moduulia myös omalla Linux- tai macOS-koneella. Jos sinulla on omassa koneessasi Windows, voit asentaa WSL:n ja seurata ohjeita sen sisällä. Jos törmäät ongelmiin tehtävien ratkomisessa omalla koneellasi, voit aina siirtyä jatkamaan Aallon koneella, jossa ympäristön pitäisi olla kaikin puolin sellainen, mitä tehtävissä oletetaan. Jos sinulla on ongelmia, jotka tuntuvat liittyvän erityisesti suomalaisiin merkkeihin ä ja ö, käy lukemassa tämän moduulin lopussa oleva luku Maa-asetukset!
Luo jokin uusi tyhjä hakemisto, vaikkapa nimellä lapio
, ja siirry sinne:
mkdir lapio
cd lapio
Luo nyt tiedosto kokeilu.txt
, jonka sisältönä on pelkästään yksi tekstirivi, jossa lukee lapio
. Tehdään tämä komentoriviltä echo
-komennolla, ohjaamalla komennon tuloste tiedostoon:
echo lapio > kokeilu.txt
Voit nyt varmistaa katsomalla cat
-komennolla, mitä tiedosto sisältää:
cat kokeilu.txt
Katso nyt hakemistolistausta komennolla ls -l
. Hakemistolistauksessa näytetään ensin tiedoston oikeudet (jotain tyyliin -rw-r--r--
), sitten linkkien määrä (pitäisi olla 1), sitten tiedoston omistaja (sinun käyttäjätunnuksesi) ja ryhmä, tämän jälkeen tiedoston koko tavuina, sen jälkeen tiedoston viimeisin muokkausajankohta (juuri äsken) ja lopuksi tiedostonimi.
Edellisen tehtävän palautteen perusteella pystyt nyt ratkomaan tämänkin:
Ääkkösiä¶
Maailman eri kirjoitusjärjestelmissä on kuitenkin erilaisia merkkejä paljon enemmän kuin yhdellä tavulla voi esittää. Tutkitaan hiukan, mitä tällöin tapahtuu…
Luo tiedosto kokeilu.txt
, jonka sisältönä on pelkästään yksi tekstirivi, jossa lukee kätkö
. Tehdään tämäkin komentoriviltä echo
-komennolla:
echo kätkö > kokeilu.txt
Varmista taas cat
-komennolla, että tiedosto sisältää sitä mitä pitääkin:
cat kokeilu.txt
Katso nyt taas ls -l
-komennolla, minkä kokoinen tiedosto syntyi.